Jongvolwassenen

Ontwikkeling naar volwassenheid 

In de periode tussen 17 en 25 jaar maak je als jongvolwassene grote veranderingen door. Je bent aan het zoeken naar wie je bent en wat jouw plek is in de samenleving. Je denkt misschien na welk werk bij je past of je denkt na over op jezelf wonen. In deze periode kan de relatie met je ouders veranderen. Ook krijgen veel jongeren van deze leeftijd een relatie.

Deze periode kan gepaard gaan met ups en downs. Het ene moment voel je je positief en vol vertrouwen, het andere moment zit je in een dip en heb je negatieve gedachten over jezelf. Het is dan ook normaal dat je het af en toe moeilijk hebt. Dat hoort allemaal bij deze periode.

Wanneer hulp zoeken?

Hoewel onzekerheden er bij horen in deze fase, kunnen de problemen je boven het hoofd groeien. Soms lukt het om er met hulp van vrienden en familie uit te komen. Maar dat is niet altijd genoeg. Als je het gevoel hebt dat je er zelf niet uitkomt, bespreek dan je hulpvraag met de huisarts. Wanneer de huisarts het noodzakelijk vindt kan hij/zij jouw doorverwijzen naar Pro Juventus.

 Zorgprogramma’s speciaal voor jongeren 17 – 24 jaar

Zorgprogramma One step

Dit is een oplossingsgericht en klachtgericht zorgprogramma. In een half jaar wordt samen met jou naar een oplossing voor je problemen gezocht. Face-to-face sessies worden afgewisseld met contact via internet.

Zorgprogramma Step to independence

Dit zorgprogramma is erop gericht je te helpen met op je eigen benen te gaan staan, juist als er psychische problemen zijn. Je werkt aan meer zelfredzaamheid en het opbouwen van een nieuw netwerk die jou kan ondersteunen wanneer je dat nodig hebt. Deze behandeling duurt ongeveer een jaar.

Zorgprogramma Step to the future

Dit is het meest intensieve behandelprogramma, waarin vaak ook uitgebreid psychologisch onderzoek zal worden gedaan om je sterke en zwakke kanten in kaart te brengen. Jij gaat, met hulp van ons, een zo stevig mogelijke basis voor je toekomstige volwassen leven leggen. De behandeling kan bestaan uit CGT, EMDR, coaching en systeemtherapie en zal tot een jaar tot anderhalf jaar duren.

Zorgprogramma Step by step 

Soms is het na afloop van een behandeling fijn om op gepaste afstand en met gevoelde nabijheid laag frequente hulp te hebben wanneer jij dit nodig hebt. Dit programma is ook te volgen als je eerder bij pro Juventus hu;lp hulp achter de hand te houden. Bij step by step krijg je in 5 tot 8 sessies per jaar vervolgbegeleiding op momenten dat jij het nodig hebt, deels zullen deze contacten via internet plaatsvinden.

Wat biedt Pro Juventus Jongvolwassenen? 

Pro Juventus Jongvolwassenen biedt onder andere behandeling bij de volgende problemen:

 • Je bent angstig of hebt paniekaanvallen.
 • Je voelt je al een lange tijd somber of hebt last van stemmingswisselingen.
 • Je hebt gevoelens van eenzaamheid.
 • Je wilt een nieuw netwerk opbouwen die jou kunnen ondersteunen.
 • Je hebt te weinig grip op je gevoelens of je weet je geen raad met je gevoelens.
 • Je hebt iets naars meegemaakt waar je nog veel last van hebt.
 • Je weet niet goed wie je bent en wat je wilt.
 • Je hebt last van concentratieproblemen.
 • Je hebt last van drukte of chaos in je hoofd.
 • Je hebt moeite om contacten met anderen aan te gaan.
 • Je functioneert niet goed (meer) op school of op je werk.
 • Jouw ouders zijn bezorgd over je.

Onze werkwijze

Kennismaking 

We starten met een intakegesprek. In dit gesprek stellen we je vragen over allerlei gebieden van je leven: je leefsituatie, je opleiding of werk, je relaties met anderen, etc. Ook vragen wij welke klachten je ervaart en op welke manier ze je hinderen. Deze informatie is nodig om jou zo goed mogelijk in beeld te brengen zodat we een passende behandeling kunnen bieden. Na het intakegesprek bekijken we samen met jou welk zorgprogramma voor jou het meest geschikt is. We hebben keuze uit vier verschillende zorgprogramma’s.

Behandelaren

Je behandelaar kan een arts, psychiater, klinisch psycholoog, (GZ) psycholoog of coach zijn. Met wie jij een afspraak hebt hangt af van de problemen die jij ervaart.

Steun uit je omgeving

We willen graag je ouders, eventuele partner, vrienden of andere familieleden zoveel mogelijk betrekken bij de je behandeling. Je profiteert dan namelijk veel meer van je behandeling. Dat heeft er onder andere mee te maken dat de mensen om je heen jou kunnen steunen in je behandeling. Daarnaast kunnen we samen met hen onderzoeken waarom je vastgelopen bent.

Belangrijk om te weten

We hebben een beroepsgeheim. Als jij niet wilt dat wij bepaalde zaken met anderen bespreken gebeurt dat ook niet.

Een afspraak dien je 24 uur van tevoren te wijzigen of annuleren om te voorkomen dat de afspraak bij je in rekening wordt gebracht.

Hoe aanmelden? 

Als je denkt dat je professionele hulp nodig hebt bespreek je dit (eventueel samen met je ouders) eerst met je huisarts. De huisarts kan je via een verwijsbrief doorverwijzen naar Pro Juventus Jongvolwassenen. Daarnaast meld je je aan via onze website: www.projuventus.nl. Wij kijken vervolgens of jij bij ons op de juiste plek bent.